YMM SINAVLARI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER


Yeminli Mali Müşavirlik sınavı:

Kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisini almış ve mesleki yeterlilik sınavını vermiş olanların yeterlilik sınavını kazandıkları tarihten itibaren veya en az 10 yıllık Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik dönemi sonunda açılacak ve YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAV YÖNETMELİĞİ'nin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen konulardan ayrı ayrı olmak üzere yapılan sınavdır.

YMM Sınavlarının Yapılma Zamanları:

TÜRMOB, Yeminli Mali Müşavirlik sınavlarını yılda üç kez, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavlarını ise staj dönemlerini gözeterek yılda üç kez yapar. Sınav günleri ve yerleri, sınav gününden en az bir ay önce Resmî Gazetede yayımlanmak ve Birlik ve Odaların internet sitelerinde yayımlanmak suretiyle ilan edilir.

Yeminli Mali Müşavirlik sınav konuları:

YMM sınavları, meslek mensubunun teorik ve uygulama bilgisini ölçmek üzere aşağıda belirtilen konulardan ayrı ayrı yapılır.

1) İleri Düzeyde Finansal Muhasebe,

2) Finansal Yönetim,

3) Yönetim Muhasebesi,

4) Denetim, Raporlama ve Meslek Hukuku,

5) Revizyon,

6) Vergi Tekniği,

7) Gelir Üzerinden Alınan Vergiler,

8) Harcama ve Servet Üzerinden Alınan Vergiler,

9) Dış Ticaret ve Kambiyo Mevzuatı,

10) Sermaye Piyasası Mevzuatı.

YMM Sınavında Başarılı Olmak İçin Notum Kaç Olmalı?

Yeminli Mali Müşavirlik sınavında başarılı sayılmak için sınav konularının her birinden 100 üzerinden en az 50 alınması şartıyla, alınan notların aritmetik ortalamasının en az 65 olması gerekir. Buna göre toplam 10 dersten sınava girdiğinizde tüm derslerin her birinden en az 50 almanız gerekir. Ancak tüm derslerden aldığınız notların toplamının da 650 ve üzeri olması gerekmektedir. Dolayısıyla 65’in altında not aldınız derslerin ortalamasını diğer derslerden yüksek not olarak tamamlayacaksınız.

Girdiğim YMM Sınavında Başarılı Olamadım, Sınava Tekrar Girebilir miyim?

Yeminli Mali Müşavirlik sınavında başarılı olamayanlar, ilk sınav tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde yılda 3 kez açılacak tüm sınavlara girebilirler. Sınav süresi hiç bir nedenle uzatılamaz.

Bu sınav haklarını süresinde kullanmayanlar veya başarılı olamayanlar, altı ay süreyle meslek sınavlarına alınamazlar.

Altı aylık süreyi dolduranlardan dileyenler yeniden tüm konuları kapsamak üzere bu Yönetmelik hükümlerine göre sınavlara katılabilirler.

Yukarıdaki bilgilere göre; sınav için süreci başlattıktan sonra toplamda 7 dönem hakkınız var. Yani dosyanızı açtırdınız ve sınava girmeye başladınız, ilk sınav dönemi de dâhil olmak üzere 7 dönemde 10 dersi bitirmeniz gerekiyor. Bitiremezseniz, altı ay bekleme süresinden sonra tüm süreci sıfırdan başlatmanız gerekecek. Süreç sıfırdan başlayacağı için bu tür başarısızlık durumları adaylar tarafından “dosya yakmak” olarak tabir ediliyor.

Dosya Yakmak Ne Demek?

Sınav için süreci başlattıktan sonra toplamda 7 dönem hakkınız var. Yani dosyanızı açtırdınız ve sınava girmeye başladınız, ilk sınav dönemi de dâhil olmak üzere 7 dönemde 10 dersi bitirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde dosyanız yanıyor ve 6 aylık bir aradan sonra tüm sürece tekrar baştan başlamanız gerekiyor. Arada sınava katılmadığınız dönem olursa bu da 7 hakkınızın içinde, yani sınava girmiş gibi o dönem hakkınızı kaybediyorsunuz.

Sınav Konuları

Sorumlu olduğunuz 10 dersi yukarıda verdik. Bu 10 derse hangi sıra ile gireceksiniz? Önce hangisi, sonra hangisi? Ayrıca başarı için de her bir dersten en az 50 olmak üzere 65 ortalamayı tutturmanız gerekli. Hangi dersten kaç puan almalısınız? Süreç yönetiminin ilk aşaması bu sorulara cevap vermenizle başlıyor. Dolayısıyla sınav sıralaması yapmanız ve her ders için hedef puan belirlemeniz gerekiyor.



Yeminli Mali Müşavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Sınav Yönetmeliği