Geriye Dönük Düzenlenen Elektronik Faturalarda Son Durum ve Yapılması Gerekenler Makale 23-09-2024


Geriye Dönük Düzenlenen Elektronik Faturalarda Son Durum ve Yapılması Gerekenler / Makale

Gelir İdaresi Başkanlığı, "GİB E-Fatura" Sistemi Üzerinden Yaptığı 22 Mayıs 2024 Tarihli Duyuru ile 1 Temmuz 2024 Tarihinden İtibaren Yeni Uygulamaya Geçileceğini Duyurdu:

Yapılan duyuruya göre;

e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu, e-Müstahsil Makbuzu ve e-Adisyon uygulamalarının e-Arşiv Raporlarında "İmza Zamanı" alanı zorunlu hale getirilmiştir.

e-Arşiv Fatura, e-Serbest Meslek Makbuzu ve e-Müstahsil Makbuzu uygulamalarının e-Arşiv Raporlarında "Vergi Oranı" alanı zorunlu hale getirilmiştir.

e-Arşiv Fatura uygulaması e-Arşiv Raporlarında "Gönderi Bilgileri" alanı zorunlu hale getirilmiştir.

e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi uygulamasının e-Arşiv Raporlarında "İmza Zamanı" alanı zorunlu hale getirilmiştir.

Güncellemeler 01.07.2024 tarihi itibari ile devreye alınacaktır.

Yapılan bu son değişiklikler ile; e-belge uygulamasının yaygınlaşması için esnek bırakılan bazı hususlara 1.7.2024 tarihinden itibaren müsaade edilmeyeceği anlaşılmaktadır. Örneğin, geriye dönük fatura düzenlenmesi sırasında fatura tarihi 7 günü aşıyorsa, faturanın "imza zamanı" alanı zorunlu olarak doldurulması gerekeceğinden, 7 günden daha önceki tarihlere düzenlenmesine imkan vermemesi beklenilmektedir.

Bu Aşamada Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Bu kapsamda olup kendilerine yazı tebliğ edilen mükellefler;

Yazının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde mutlaka vergi dairesine yazılı cevap vermeleri gerekiyor, aksi halde bilgi vermemekten dolayı ayrıca özel usulsüzlük cezası ile karşı karşıya kalacaklardır.

Yazıda belirtildiği üzere makul bir izahatları olanlar izahat yapabilirler, izahatın kabul edilmesi halinde ceza uygulanmayabilir,

İzahatın yetersiz görülmesi halinde, yıllar itibariyle yukarıda belirtilen asgari tutarlardan az olamamak üzere fatura tutarının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilebilecektir. (Yıllar itibariyle kesilebilecek üst limitler de yukarıda belirtilmiştir)

Geriye dönük fatura düzenlenmesinden dolayı, KDV ve Geçici Vergi yönünden dönem sarkmaları var ise, pişmanlık hükümlerinden faydalanmaksızın kendi düzeltme beyanları ile %50 vergi ziyaı ile birlikte beyanlarını düzeltebilirler.

Bu kapsamda olup henüz kendilerine yazı tebliğ edilmeyen mükellefler;

Geriye dönük fatura düzenlenmesinden dolayı, KDV ve Geçici Vergi yönünden dönem sarkmaları var ise, yukarıda belirtildiği gibi Kanun'un 371. Maddesi kapsamında Pişmanlık hükümleri ile beyanlarını düzeltebilirler.

Özel usulsüzlük yönünden yapılabilecek bir durum görülmüyor.

Kesilecek Vergi Ziyaı cezaları ve yıllar itibariyle yukarıda belirtilen tutarları aşan özel usulsüzlük cezaları için uzlaşma hakkı bulunmaktadır. VUK'nun 376. Maddesine göre; vergi ziyaı cezaları ve özel usulsüzlük cezaları için ½ oranında indirim hakkı da tercih edilebilir.

İlgili Yazı için TIKLAYINIZ.